Královehradecká muzejní noc 2023

V pátek 19. května se uskutečnil každoroční muzejní festival – Noc muzeí. Během této akce máte možnost navštívit muzea, galerie, ale i spoustu dalších zajímavých míst, a to ve večerních a nočních hodinách. S kamarádkou jsme se letos rozhodly vyrazit na prohlídku těch v Hradci Králové.

 


Galerie moderního umění

Jako první (respektive druhé, protože naší exkurzi předcházela kávička a dortík v nedalekém CrossCafe) jsme zavítaly do Galerie moderního umění, která se nachází v samotném srdci města, na Velkém náměstí. Prohlédnout si bylo možné stálou expozici galerie, která návštěvníky provede všemi možnými etapami vývoje umění, ale také doprovodnými projekcemi. A nebyly bychom to my, abychom nezanechaly kousek sebe – jsme totiž profesionální návrhářky vitráží. Nechyběl ani krásný výhled z balkónu na náměstí a celé město. Opravdu doporučuji navštívit, pokud někdy nebudete mít nic na práci, galerie je krásná.


Muzeum východních Čech

V muzeu byla k vidění aktuální expozice „Měnící se svět – Poslední lovci a první zemědělci (nejen) ve východních Čechách“, která nás ale zas tak moc nezaujala. Osobně se mi asi nejvíc líbila expozice v posledním patře, kde byla nejen zajímavá promítání krátkých dokumentů, ale i samotné exponáty. Pokud tedy do muzea zavítáte, rozhodně expozici „Cesty města“ nevynechte.

Bohužel z této návštěvy jsme byly obě lehce zklamané, protože tam bylo hrozně moc lidí. Asi to bude chtít příště vyrazit opravdu v nočních hodinách. Každopádně samotná budova muzea a její interiéry se mi moc líbily.

 


Informační centrum Obnovitelné zdroje a vodní elektrárna „Hučák“

Kolem „Hučáku“ chodím pravidelně, ale nikdy jsem se nepodívala dovnitř. Právě tenhle večer nám tu příležitost dal. Komentovanou prohlídku jsme nakonec odmítly, protože se nám nechtělo čekat, samy jsme si alespoň vyběhly do patra prohlédnout si stálou expozici. Bohužel ani tady nic zázračného nečekalo a vůbec mě to nezaujalo, navíc ani interaktivní obrazovky doprovázející expozici nefungovaly.

 


Pokud jste ještě nikdy neměli tu možnost se téhle celorepublikové akce zúčastnit, rozhodně vám doporučuji to napravit. Máte jedinečnou příležitost navštívit zdarma místa, okolo nichž často jen chodíte. Tak příště zavítáme asi do Pardubic.

Komentáře

  1. Muselo to byť veľmi zaujímavé. Ja sa chystám navštíviť Národnú galériu v Bratislave spolu s mamkou. Len neviem kedy nám to vyjde. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky