Vzpomínkové okénko: Svět knihy

 Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy v Praze se opět blíží, letos se bude konat 11. až 14. května. Největší českou knižní událost jsem navštívila už několikrát, a protože na tu letošní nezavítám, rozhodla jsem se s vámi podělit alespoň o postřehy a zážitky z minulých let – třeba vám to pomůže se rozhodnout, zda vyrazíte.


Svět knihy se koná každoročně v areálu holešovického výstaviště, konkrétně ve výstavním paláci a přilehlých venkovních prostorách. Primárně vás budou čekat stánky nakladatelů a knihkupců z celé republiky, ale také vhled do knižního trhu v zahraničí. Po vstupu do výstavního paláce totiž neuvidíte knihy české, ale právě zahraniční – ze Slovenska, Polska, Španělska, Francie, ale i dalších zemí. Což je něco, co se mi vždy na tomhle veletrhu líbilo, máte totiž možnost alespoň trošku nahlédnout do jiné knižní krajiny.

Obě křídla paláce jsou pak věnována právě stánkům nakladatelství, vydavatelství, knihkupectví, antikvariátů a knihoven. Zkrátka tak nějak všemu, co s knihami souvisí, takže najdete třeba i nějaké knižní předměty, stánek České televize a rozhlasu. Po celé budově jsou také rozmístěné malé či větší sály, v nichž se koná doprovodný program. A právě ten je tím, kterému byste měli věnovat pozornost nejvíce.

Program sestává z velkého množství přednášek, besed, autorských čtení, autogramiád a podobně. Vybere si opravdu každý a sálů je hned několik, takže o zábavu nebudete mít nouzi – jen pozor na to, že se besedy, jež chcete navštívit, mohou časově překrývat. Já jsem třeba navštívila besedu Tima Weavera, autogramiádu Bernarda Miniera, autorské čtení Jana Těsnohlídka (to bylo opravdu komorní a skvěle se s ním povídalo) a také třeba česko-francouzskou debatu o DPH na knihy. 

Důvod, proč zmiňuju, že se máte zaměřit především na tento program, je prostý. Za ty roky jsem si všimla, že spousta čtenářů a čtenářek jezdí na Svět knihy za účelem pořídit si velké množství knih za nízké ceny. Ano, někdy se vám opravdu poštěstí (například stánek nakladatelství Mystery Press mívá velké slevy), valná většina vystavovatelů ale ceny oproti koupi mimo veletrh o tolik neponíží. Doporučuji se tedy zamyslet, zda se vám koupě knih na festivalu opravdu tak vyplatí.

Svět knihy probíhá čtyři dny (od čtvrtka do neděle). Poštěstilo se mi jej navštívit během let hned v několika různých dnech. Z hlediska programu je nejlepší sem zavítat o víkendu, kdy vás čeká to nejzajímavější. Nevýhodou ale je, že se budete brodit mezi lidmi (tedy nic moc pro introverty). Pokud si ale chcete v klidu projít stánky, podívat se, co nakladatelé mají za novinky, rozhodně doporučuji Svět knihy navštívit ve všední dny, v dopoledních hodinách se vám budou maximálně pod nohy motat školní exkurze. A abych nezapomněla – velkou výhodou tohoto veletrhu je nízká cena za vstupné (doufám, že to tak tedy bude i letos), jelikož v předešlých letech pro jednu osobu vyšlo zhruba okolo 100 Kč.

Mimo hlavní výstavní palác najdete také spoustu venkovních stánků. Za mě vřele doporučuji navštívit kavárnu POTMĚ, o níž jsem psala článek před několika měsíci.

Na závěr přidávám pár vlastních fotek z předešlých let:

Beseda s Timem Weaverem

Diskuze s Erikem Taberym a dalšími

Autorské čtení Jana Těsnohlídka

Beseda a autogramiáda Bernarda Miniera


Stánek s polskou literaturou


Komentáře

  1. Vlastniť knihu s podpisom autora je vždy veľmi vzácne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Slovensku podobne funguje Bibliotéka a tiež je to vždy fajn zážitok. :) Ale chcela by som niekedy navštíviť aj Svet knihy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky