Book review #13

První měsíc nového roku uběhl a je tedy čas dohnat book review. Dnes to bude za prosinec a leden, protože jsem prozíravě tušila, že by jednotlivé měsíce jako samostatné články byly opravdu krátké. Máme tady šest kousků české i světové beletrie a opět se podíváme napříč žánry.

 


Lenka Elbe: URaNovA

Ačkoli jméno autorky i samotný název knihy může znít cize, opak je pravdou. Uranova je prvotinou české autorky, která obdržela Magnesii Literu v roce 2021 v kategorii Litera za debut roku. Žánrově je těžké knihu zařadit, jelikož i sama autorka ji označuje hned několika žánry – fantasy, sci-fi, horor a další.

Děj se odehrává v českém Jáchymově, kam se vydává také Angličan Henry se svou současnou drahou polovičkou. Proč právě Jáchymov, město uranu, lázní a podzemí? Je to město, v němž zemřela Henryho dávná láska Angela. A on si vzal za cíl zjistit, co se vlastně stalo.

Bylo opravdu zajímavé číst knihu, která se odehrává v Česku, ale zároveň očima protagonisty, který k zemi nemá absolutně žádný vztah – teda kromě toho, že mu zde zemřela jeho dávná láska. Od začátku budete svědky toho, že jsou všechny postavy nějak podivné. To postupně začne dávat smysl a vy se dostáváte do napínavého fantasy příběhu, z něhož místy mrazí. I tak pro mě ale kniha byla průměrem, za jehož přečtení jsem ráda, avšak znovu se k němu vracet nechci.

 

Julie Caplin: Čajovna v Tokiu

Tenhle díl Romantických útěků byl přesně tím, na který jsem se těšila ze všech nejvíc – protože co může být lepší než čajovna v samotném Tokiu.

Fiona, kterou známe již z Kavárny v Kodani, je mladá blogerka, která vyhrála soutěž a odjíždí na dva týdny do Tokia, kde se má učit od samotného mistra fotografie. Současně má za úkol za tyto dva týdny naplánovat svou první velkou výstavu fotografií. Zádrhel ale nastává hned po jejím příletu, kdy zjistí, že jejím mentorem nebude její velký vzor, ale slavný fotograf, jenž ji kdysi učil.

Kdybych měla tento díl srovnat s Cukrárnou v Paříži, která u mne zatím uspěla nejméně, Čajovna v Tokiu je lehce nad ní. Děj je to pěkný, avšak jsem od něj čekala trochu více. Nedýchla na mě ta atmosféra, jako tomu bylo u ostatních knih.

 

Julie Caplin: Chata ve Švýcarsku

A další Romantický útěk následoval!

Mina je akční, spontánní a vášnivá žena. Po velkém trapasu, který obletěl internet, se rozhodne odjet za svou kmotrou do Švýcarska, aby na pár týdnů vypnul a a užila si klid, horský vzduch a čokoládu. Hned ve vlaku ale potkává někoho, s kým se časem o tabulky čokolády ráda podělí.

Tohle byla naopak naprostá paráda! Jednak mi hrdinka přišla dost odlišná od těch, které figurovaly v předešlých dílech, jednak atmosféra Švýcarska byla ohromující. Přišlo mi, že Chata ve Švýcarsku se obecně od ostatních dílů dost lišila, a proto se těším na další čtení.

 

Edgar Dutka: U Útulku 5

Lehce jsem se vrátila do školních lavic a přečetla si sbírku povídek, kterou jsem správně měla mít v malíčku už během bakalářského studia.

Sedmiletý Ben byl společně se svou sestrou umístěn do dětského domova, protože jejich matka byla zatčena. Sledujeme tak osudy dětí, které musí za socialismu vyrůstat v nepříliš valných podmínkách.

Čtení je to opravdu rychlé, potěší zejména čtenáře z Moravy, protože jazyk vyprávění je protkán moravismy. Z řádků sálá dětská naivita, ale zároveň i vzpurnost. Vše je vyprávěno od srdce a na dřeň. Doporučuji, pokud nevíte, po čem sáhnout, a běžné pohledy se vám již omrzely.

 

Brenna Yovanoff: Šílená Max

Knižní sérii, která doprovází populární seriál Stranger Things, jsem se rozhodla na jednu stranu ignorovat. První díl Temný experiment, který vyprávěl příběh matky Eleven, mě ještě kupodivu bavil. Druhý díl, Temnota na okraji města, do níž jsem vkládala velké naděje (protože Hopper!), jsem nedočetla dále než do druhé kapitoly.

Šílená Max se liší už samotnou obálkou a nakladatelstvím. Vypráví příběh Max, jež do příběhu seriálu vstoupila společně se svým otravným bratrem ve druhé sérii. A vlastně o tom celém je i tato kniha.

Pokud máte seriál v malíku, nečekejte nic převratného. Děj se odehrává současně s dějem druhé série seriálu a nabízí nám pouze pohled do života Max, převážně tedy do její minulosti a komplikovaného vztahu s nevlastním otcem a bratrem. Je to tedy milé oživení, nic převratného se však nedozvíte.

 

Pavel Taussig: V kolektivu oblíbená

Hana byla vyhozena ze školy kvůli vlastizradě, za níž byl odveden její otec. Nakonec získává místo doručovatelky ve slovenském nakladatelství Beletrie. Sledujeme její vývoj, dospívání, prozření, ale také soudobý chod samotného nakladatelství. Vše v kulisách socialismu.

Knihu bych vřele doporučila všem, koho alespoň trochu zajímá, jak nakladatelství a zejména cenzura fungovaly za minulého režimu. Je to takový dobrý začátek exkurzu do tématu. Prizmatem Hany se také dokážete vcítit do myšlenek a pocitů mladé ženy, která by udělala cokoli, jen aby získala svého otce zpět.

Komentáře

  1. O autorke Julie Caplin som počula, dokonca som chcela po knižkách siahnuť, pretože som počula na knižky len samú chválu. :) takže aspoň viem čo si najbližšie pôjdem požičať keď pôjdem do knižnice :D :) ale aj ostatné knižky ma podľa popisu zaujali. Ďakujem mám niečo nové do zbierky, čo si môžem prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujímavé knižky. S knihami od Julie Caplin už musím pohnúť, akurát teraz vôbec nemám chuť na romantiku. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky