Od začátku mi to přijde nemožné, ale věřím, že mi kniha vyjde, říká mladá autorka Antonie Nováková

Její život se točí kolem knih a psaní. Před pár měsíci se rozhodla jít naproti svému snu a v rámci projektu Pointa sbírá peníze na vydání své prvotiny Být s tebou. Rodačku z Ostravy Antonii Novákovou můžete znát z instagramu pod přezdívkou Fearnie. O její chystané knize, životě na instagramu, ale také vášni k erotickým románům jsem si s ní povídala v rámci prvního rozhovoru na Literárním oběžníku.

 


Před nějakou dobou jsi se rozhodla splnit si svůj sen a vydat knihu, a to přes projekt Pointa. Jak to celé vlastně funguje?

Pointa je online nakladatelská služba, která pomáhá lidem vydávat vlastní knihy prostřednictvím crowdfundingové kampaně. Autor si na stránkách Pointy založí svůj projekt a vybere si čtyři hlavní kolegy – redaktora, sazeče, grafika a korektora, kteří mu se vším pomáhají. Podle jejich práce a dalších aspektů se nacení částka, kterou je potřeba vybrat. Na to má autor třicet dní. Pokud se částka vybere, kniha vyjde, zpravidla do půl roku. Pokud se ale peníze nevyberou, projekt zaniká a veškeré finance se vrací přispěvatelům.

K dnešnímu dni je na tvou knihu Být s tebou vybráno 56 % (tedy necelých 39 tisíc korun) a do konce kampaně zbývá deset dní. Bude to napětí do poslední hodiny, nebo si myslíš, že se částka bez problémů vybere? Je podle tebe měsíc dostatečně dlouhá doba?

Od začátku jsem si říkala, že to není možné, že to je hrozně krátká doba. Ale když se podíváš na jiné projekty, tak to evidentně jde, je to dosažitelné. Ve výsledku záleží na každém autorovi, jak se k tomu postaví, jaký má okruh sledujících, podporovatelů a kde všude tu knihu propaguje. A to si myslím, že je hodně důležité. Já mám na instagramu určitou základnu a samotnou mě překvapilo, jak hezky a rychle se částka na začátku zvyšovala. Teď to sice zpomalilo, ale jsem člověk, který se nevzdává a do posledního dne budu věřit a doufat, že to vyjde.

Jak říkáš, při takovém projektu je nejdůležitější propagace. Jsi na ni sama, nebo ti někdo pomáhá? A jak vůbec propaguješ?

Snažím se kontaktovat a oslovovat lidi, kteří se pohybují v knižních kruzích – influenceři, spisovatelé –, sdílela jsem to mezi své známé. Zkoušela jsem i různé facebookové skupiny na podporu lidí, kteří rádi píšou. Nechala jsem si i vytisknout plakátky, na kterých je QR kód, a ten člověka přesměruje na stránky Pointy. Je důležité to rozšířit i ve svém rodném městě, v knihovnách, knihkupectvích, ale je to časově náročné.

Zajišťuje nějakou propagaci i sama Pointa, nebo je to všechno v rukou autorů?

Sdílejí to na svém instagramu, přesdílí třeba i naše příspěvky, vytvořili pro nás facebookovou skupinu, kde se navzájem podporujeme. Ale tu zásadní a největší část si dělají autoři sami.

Kniha Být s tebou je klasifikována jako young adult a podle anotace jde o příběh lásky dvou mladých lidí. V čem je podle tebe ten důvod, že je tento žánr a celkově tohle téma mezi čtenáři tak oblíbené?

Letos mi bude 24 a tento žánr mám hrozně ráda. Je to určitý únik od reality, young adult mi dává svobodu, volnost, nemusím nad těmi knihami zdlouhavě přemýšlet. Jsou to i příběhy, které by třeba každá dívka chtěla zažít. A z toho důvodu jsem i já sama chtěla něco takového napsat.

Na svém instagramu máš přes tisíc sledujících. Jak jsi se k takovému číslu probojovala, co je tvým „klíčem k úspěchu“? Jde mi o to, že na instagramu najdeš spoustu zapálených knihomolů, kteří ale neumí prorazit.

Instagram funguje na algoritmech, bohužel. Nic s tím neuděláme, můžeme je jen podpořit. Instagram ti bude předhazovat příspěvky, které jsou vidět. A v tomhle to mají malí bookstagrameři složité. Je ale důležité být aktivní, protože když aktivní nejsi, algoritmus tě přestane doporučovat. Příspěvky ode mě nepřicházejí tak pravidelně, ale snažím se minimálně každý den dávat něco na stories. Lidé často chtějí i vědět, kdo ten profil spravuje. Já jsem čas od času začala přidávat i svoje fotky, natáčím stories, a to je podle mě to, co se lidem líbí – že vidí, koho sledují.

Co ty a spolupráce – oslovují tě sami nakladatelé, nebo je oslovuješ ty? A jaká byla tvá první spolupráce?

Nemyslím si, že je na spolupracích nich něco špatného. Nikdy mi nedělalo problém napsat, že se mi kniha nelíbila, že byla špatná, protože nerada mažu lidem med kolem pusy. Někdy jsem si o ně psala sama, někdy mě oslovil někdo sám. Moje úplně první spolupráce byla tuším s Fragmentem, když ještě fungovali samostatně.

Vedle bookstagramů jsou na instagramu populární také profily, které se věnují autorské tvorbě, respektive poezii. Kdy mladí autoři využívají instagram k propagaci a tvorbě svých básní. Sleduješ nějaké takové profily? A co na ně říkáš?

Osobně poezii moc nemusím, nepohybuju se v tom. Ale mám ráda moderní poezii. Dává to možnost lidem, kteří nechtějí jít s kůží na trh, mají strach, nechtějí být viděni. Za mě je to skvělá věc.

Ty čteš erotické romány. Jsi asi první člověk, o němž vím, který to dává spíše na odiv, než aby se tím tajil. Co tě na erotických románech tak baví?

Já chápu, že to pro někoho může být tabu, a když o tom mluvím před kamarády, někteří na mě koukají s otevřenou pusou. Já neuznávám to odsuzování oddechové literatury. Baví mě na tom to samé, co jsem říkala o young adult – je to oddechovka, jsou to lehké příběhy, nemusíš u toho přemýšlet. Plus je tam vždycky nějaký sexy chlap, což je bonus. (smích)

Je to podle mě dost podobné jako u young adult, akorát se o tom lidé bojí mluvit. Snažíš se tím „propagováním“ erotických románů bořit to tabu, které kolem téhle četby vzniká? A píší ti lidé, že díky tobě to přiznali?

Určitě. Víš, kolik lidí mi to už napsalo? (smích) Hodně lidí se za to stydí, ale já si myslím, že na tom není nic divného, není to porno. Dost se mě ptají také na doporučení, a to mě vždy těší. Určitě čtěte erotické romány a nestyďte se za to.

Zkusila sis nějaký erotický román napsat sama?

Celý příběh ne, ale nějaké scény určitě.

 Pokud se nepletu, studuješ chemii. Už tě napadlo napsat nějakou knihu z tohoto prostředí nebo s tímhle tématem?

Příběh úplně ne, ale určitě mě to napadlo, protože mám ráda, když autor píše o něčem, co je mu blízké. Ale ve druhém díle Být s tebou se to chemické prostředí mihne, tam něco bude.

Komentáře

Oblíbené příspěvky